EXILIS, un documental xilenocatalà/catalanoxilè amb una mirada contemporània a la realitat múltiple de l’exili

http://exilisdocumental.wordpress.com/trailer-exilis-documental/

Per fi ja està muntat i ben aviat es presentarà aquesta pel•lícula documental sobre l’exili català a Xile, sobre el retorn, sobre la implicació dels exiliats i els retornats en les societats on viuen, sobre l’exili xilè durant la dictadura de Pinochet… a través d’un diàleg intergeneracional viu. Vaig participar intensament en el rodatge i ara estic molt content que per fi el puguem veure, amb ganes de compartir-lo, de comentar-lo, de continuar amb tots vosaltres el diàleg que s’hi enceta. Ben aviat es presentarà a Barcelona, ja us anunciaré el lloc i la data, de moment en podeu fer un tast amb el trailer.

Sortim en el trailer: Amalá Saint-Pierre Aguadé (besnéta de Jaume Aiguader, l’alcalde republicà de Barcelona, nascuda a París, en l’exili de la seva mare Agna Aguadé, després del cop d’Estat de Pinochet), Agna Aguadé, Cristià Aguadé (català exiliat a Xile fill de Jaume Aiguader, pare de l’Agna i avi de l’Amalá), Roser Bru, també catalana exiliada a Xile, reconeguda pintora, mare de l’Agna, Rafaela de Buen (exiliada republicana d’origen basc a Xile), Montserrat Abelló (la meva mare, exiliada a Xile i retornada a Catalunya, poeta), Miquel Bofill (és a dir jo mateix, nascut a Xile, “retornat” a Catalunya amb els meus pares, se’m veu en l’inici durant una intervenció en català al ple Senat durant el debat de la Llei d’estrangeria)… i Sílvia Pérez Cruz (cantant uns coneguts versos de Pere Quart, un altre conegut exiliat a Xile i dels primers retornats a Catalunya).

Anuncis

Una resposta to “EXILIS, un documental xilenocatalà/catalanoxilè amb una mirada contemporània a la realitat múltiple de l’exili”

  1. Antoni Alzaga Reig Says:

    Bon dia Miquel,
    Ahir al vespre vaig assistir a la Filmoteca a l’estrena del documental “Exilis”, m’hagués agradat comentar-lo amb tu personalment però no vaig gosar interrompre’t en les teves converses amb altres assistents. T’he de confessar que només coneixia la teva condició de senador català, però res de la teva biografia. I, ai las! descobreixo que tots dos compartim moltes coses: sóc un altre català nascut a Santiago de Xile (1957), producte de l’exili del meu avi republicà, als 13 anys amb la meva família vam “retornar” (ja m’entens) a Barcelona, aquí m’he format (també sóc llicenciat en Filologia Catalana) i tinc dona i filla nascudes a Barcelona. En definitiva, vides bastant paral·leles.
    El documental em va semblar molt interessant, sobretot perquè indaga en el significat humà de l’exili i es presenta d’una manera positiva, desdramatitzada. Realment quan sentia els testimonis
    teus, de la teva família, de la família Aiguadé, els trobava com molt meus, molt pròxims i familars, perquè reflectien escenaris, sentiments i un univers simbòlic que jo també vaig viure i sento presents. Molt content per haver gaudit d’aquest treball sobre aquesta memòria imprescindible dels nostres dos pobles. Salut i afegeix un altre xileno-català a la llista dels teus amics. Antoni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: