Republicanisme: 4 de juliol, Declaració d’Independència del Estats Units d’Amèrica

La Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica és un dels moments, i dels documents, importants del que nosaltres avui entenem per democràcia i per republicanisme.  Comença així, amb una sintesi dels principis democràtics fonamentals:

Sostenim com a evidents per si mateixes les següent veritats: Tots els homes han estat creats iguals. El  Creador els ha dotats de certs Drets inalienables, entre els quals hi ha el dret a la Vida, a la Llibertat i a la recerca de la Felicitat. Per garantir aquests drets, els homes constitueixen Governs que  obtenen els seus poders legítims del consentiment dels governats. Sempre que un Govern es torni destructiu per a aquestes finalitats, el poble tindra dret a instaurar-ne un de nou que es fonamenti en els esmentats principis, i a organitzar-lo de la forma que li ofereixi les més grans possibilitats d’aconseguir la seva Seguretat i la seva Felicitat.

Aquí trobareu una traducció de tot el text.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: