Suport al dret dels valencians de veure TV3, també al Senat

Aquest dijous, 26 de maig, al matí compareixeran a la Comissió de Cultura del Senat Eliseu Climent, president d’ Acció Cultural del País Valencià, i Mercè Teodoro, lletrada d’ACPV, a petició dels sendors d’ERC, Josep Maria Esquerda, Pere Muñoz i Miquel Bofill, portaveu de Cultura de l’Entesa Catalana de Progrés, “perquè (tal com consta en la sol·licitud de compareixença) puguin explicar:

“1) la importància cultural que té la recepció universal de TV3, el Canal 9 i IB3, i en general de les emissions de televisió en la llengua pròpia i comuna de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, en aquests territoris i en els altres amb qui comparteixen llengua i cultura;

“2) la història de la recepció de les emissions de TV3 al País Valencià i dels obstacles que ha trobat aquesta associació cultural a l’hora de mantenir els reemissors del senyal de TV3 al País Valencià fins al seu tancament;

“i 3) les mesures que proposa Acció Cultural de País Valencià per resoldre la situació.”

Acció Cultural de País Valencià es troba actualment en una greu situació econòmica a causa de les multes de la Generalitat Valenciana, controlada pel PP, per un valor de 700.000 euros, per haver mantingut els repetidors del senyal de TV3 al País Valencià. Amb aquest motiu, ACPV va fer una crida desesperada per demanar col·laboració econòmica urgent per fer front a les multes imposades pel govern de Camps per les emissions de TV3 (aquí podeu llegir la notícia d’El Punt) i  una sèrie de mitjans de comunicació (El Punt, Avui, El 9 Nou, Diari de Balears, ACPC, El Temps, Vilaweb, Naciodigital.cat, Cronica.cat, Segre, Regió 7) van publicar un editorial conjunt demanant el suport a ACPV que podeu llegir aquí.

A banda de sol·licitar aquesta compareixença al Senat dels dirigents d’ACPV, que tindrà lloc aquest dijous, els senadors d’ERC vam presentar una sèrie de preguntes escrites al govern de l’Estat (que podeu llegir més avall i que encara no ens han respost) i, alhora, vam sol·licitar també la compareixença del ministre d’Indústria (que té competències en l’adjudicació a les Comunitats Autònomes de canals de TDT) i la de la ministra de Cultura, però la mesa del Senat ha acceptat els arguments d’aquests ministeris segons els quals ells no tenen les competències i, per tant, no compareixeran; és a dir, el Govern espanyol una vegada més dimiteix de la seva obligació (constitucional) de protegir i promoure la llengua catalana.

A continuació trobareu la motivació d’aquestes sol·licituds de compareixença i les preguntes escrites, que potser tampoc respondran:

El Grup Parlamentari Entesa Catalana de Progrés sol·licita la compareixença del ministre d’Indústria a la Comissió d’Indústria, Comerç i Turisme perquè expliqui quina valoració fa del tancament dels reemissors del senyal de TV3 al País Valencià, de la restricció que suposa a la llibertat d’informació i de la conculcació del dret dels ciutadans d’un mateix espai cultural i lingüístic a rebre les emissions de ràdio i televisió en la seva llengua independentment de quin sigui el lloc d’emissió, i, també, perquè expliqui quina solució proposa el Govern per garantir que els ciutadans valencians puguin rebre sense restriccions les emissions de TV3 i decidir lliurement si volen veure-les.

El Grup Parlamentari Entesa Catalana de Progrés  sol·licita la compareixença de la ministra de Cultura a la Comissió de Cultura perquè expliqui quina valoració fa del tancament dels reemissors del senyal de TV3 al País Valencià, de la restricció que suposa a la llibertat d’informació i a l’accés a la cultura en la pròpia llengua,  i de la conculcació del dret dels ciutadans d’un mateix espai cultural i lingüístic a rebre les emissions de ràdio i televisió en la seva llengua independentment de quin sigui el lloc d’emissió, i, també, perquè expliqui quines accions a emprès i compta emprendre per garantir que els ciutadans valencians puguin rebre sense restriccions les emissions de TV3 i decidir lliurement si volen veure-les.

Preguntes escrites al govern espanyol signades conjuntament pels tres senadors d’Esquerra:Miquel Bofill,Josep Maria Esquerda i Pere Muñoz.

 ¿Com valora el Govern el tancament dels reemissors del senyal de TV3 al País Valencià?

 ¿Considera acceptable el Govern la restricció de la llibertat d’informació i de l’accés a la cultura en la pròpia llengua que suposa el tancament dels reemissors del senyal de TV3 al País Valencià sense oferir cap alternativa perquè els ciutadans puguin continuar rebent-lo i veient TV3 si així ho desitgen?

 L’Estat espanyol, com a signant de la Carta Europea de les Llengües, es va comprometre “a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”, ¿quines accions ha emprès i/o compta emprendre el Govern perquè es compleixi aquest compromís, en particular al País Valencià en relació amb la recepció de les emissions de TV3?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: