L’occità també ressona al Senat

El senador d’Esquerra per Lleida Josep Maria Esquerda va utilitzar l’aranès en la seva intervenció en el Ple del Senat del 9 de febrer. Aquestes són les paraules que va dir, després de subratllar que a Catalunya també és llengua oficial:

«E senhores e senhors senadors, profiti deth mèn us dera paraula entà adreçar-me a vostés ena lengua millenària des trobadors, qu’a produit ua des literatures mès emblematiques dera istòria europèa. Aguesta lengua, qu’auec en començament deth segle passat eth prèmi Nobèl de literatura Frederic Mistral, e ara damb un exemple incomparable, era lengua occitana qu’ei oficiau en tota Catalonha e donques eth sòn emplec qu’ei protegit en aguest emicicle. Occitània ei un territòri lingüistic de setze milions de persones, des qué tres milions parlen encara era lengua. De toti eri, sonque dètz mil viuen en Catalonha, ena petita e meravilhosa Val d’Aran.

«Catalonha a declarat oficiau era lengua occitana per responsabilitat, perque creiguem qu’es lengües son un valor d’identitat e de personalitat e perque en qüestion de lengües, coma en qüestion de vida, era dignitat non depen dera dimension. Era lengua occitana, ei dempús dera lengua catalana, era que major nombre de parlants a, des lengües sense estat d’Euròpa. Ena mesura en qu’aguest Senat a reconeishut eth dret ar emplec dera lengua catalana, reconeish tanben eth dret ar emplec dera lengua occitana e ei de besonh qu’articule es procediments que cau entà qué i sigue, de hèt, emplegada.»

He dit, senyories, senyores i senyors senadors, aprofito el meu ús de la paraula a vostès en la llengua mil·lenària dels trobadors, que ha produït una de les literatures més emblemàtiques de la història europea. Aquesta llengua va tenir al començament del segle passat el Premi Nobel de Literatura, Frederic Mistral. I ara, amb un exemple incomparable, la llengua occitana és oficial a tota Catalunya i, per tant, el seu ús és protegit en aquest hemicicle. Occitània és un territori lingüístic de setze milions de persones dels que tres milions parlen encara la llengua. De tots ells, només deu mil viuen a Catalunya, en la petita i meravellosa Vall d’Aran.

Catalunya ha declarat oficial la llengua occitana per responsabilitat, perquè creiem que les llengües són un valor d’identitat i de personalitat i perquè, en qüestió de llengües, com en qüestió de vida, la dignitat no depèn de la dimensió. La llengua occitana és, després de la llengua catalana, la que major nombre de parlants té de les llengües sense estat d’Europa. I en la mesura en què aquest Senat ha reconegut el dret a l’ús de la llengua catalana, perquè hi surt a l’Estatut i perquè és llengua oficial, reconeix també el dret a l’ús de la llengua occitana, perquè també és oficial a Catalunya, i és necessari que articuli els procediments que cal perquè hi sigui, de fet, utilitzada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: